Begonia

Köszöntelek kedves látogató.Első honlapomat probálom elkészíteni ami remélem sikerülni fog.Ha tetszik latogassál még el hozzám.Sosem lesznek barátaid,ha hibátlan embereket keresel!

Puha török zsemle (a recept macikonyhából van)

50 deka finomliszt

1 tasak szárított élesztő

1 tk. sütőpor

1 pohár natúrjoghurt (150ml-es, és ez a továbbiakban mérőpohárként szolgál)

1 pohár étolaj

1 pohár langyos tej

1 egész tojás

1/4 pohár cukor

1 púpozott tk. só

1 tojás sárgája, és 1-2 kanál tej a lekenéshez

szezám, feketeszezám, darálatlan mák, vagy feketekömény a tetejére

A cukorból egy kanálkával elveszek, és elkeverem a langyos tejben, majd feloldom benne az élesztőt és néhány percig állni hagyom. A többi cukrot hozzáadom a liszthez, ugyanúgy mint a sütőport és a sót. A liszt közepébe egy mélyedést csinálok, beleöntöm az összezagyvált tojást, a joghurtot és az olajat, végül az élesztős tejet. Összeállítom az egészet egy szép kompakt, nem túl kemény tésztává. A liszt minőségétől függően pár kanálka tejjel szoktam lazítani néha, de most pont így voltak jók a mennyiségek. Lefedve a duplájára kelesztem. Kb. 1-1,5 óra múlva amikor ráérősen megdagadt a tészta a tálban, kiborítom egy vékonyan meglisztezett deszkára. (Ezek után már nincs szükség lisztezésre, ugyanis nagyon klassz a tészta, és szinte abszolút nem ragad. Öröm vele dolgozni!) Átgyúrom, és addig felezgetem, amíg valamivel nagyobb gombócokat kapok, mint egy ping-pong labda. 16 darabra osztható ez a mennyiség, de nagyobb kalácskákhoz 8 részre is elég szétosztani. Hosszú vékony pálcikákat sodrok a labdacsokból, félbehajtom őket és a két végüket ellentétes irányban megcsavarom, majd csiga alakúra tekerem. Tepsire sorakoztatom a kis halmokat, és konyharuhával letakarva jó fél órát hagyom őket még pihenni. A tojássárgáját tejjel simára keverem és lekenem vele a tésztát, végül szezámmaggal/feketeköménnyel bőven megszórom. Ha épp szorít az idő, akkor 170° C foknál hőlégkeverésnél sütöm meg egyszerre a 2 tepsire való süteményt, de nem melegítem elő a sütőt. A kelt tésztáknál viszont azt tapasztaltam, hogy alsó-felső lángnál lassabban, de szebben sülnek, és a szerkezetük is jobb lesz.Én változtattam mert csokival is beszortam egy párat. img_6313_resize.jpg

Kapros ordás batyu

1-2 dl tej

2.5 dkg élesztő

1 kávéskanal+8dkg cukor

50dkg liszt.só

2 tojás sárgája+1 tojás

8evőkanál olaj

TÖLTELÉK

50dkg orda, vagy tehénturó

1 csokor kapor

2tojás

12dkg cukor

5dkg mazsola

A langyos tejben elkeverjük az élesztőt és 1 kk cukorral felfujtatjuk.

Lisztet a cukorral összekeverjük+az olajat, a tojások sárgáját,csipet sót.a 2dl langyos tejet amibe felfujtattuk az élesztőt,jol kidagasztjuk

Elkészítjuk a tölteleket az ordát át törjük,+az apróra vágott kaprot, a cukrot,a tojások sárgáját,a fehérjét felverjük habbá ezt is hozzá adjuk,majd a mazsolát.

A tésztábol két cipot formazunk,lisztezett deszkán 30x40cm lapokat nyújtunk,majd 10x10cm négyzeteket vágunk ,közepükbe rakjuk a tölteléket,majd a sarkait behajtjuk.

Sütőpapirral bélelt tepsibe rakjuk,20percig kelni hagyjuk,majd lekenjük 1 felvert tojással.

20perc alatt aranybarnára sütjük.Meg szórjuk porcukorral.

Mivel én Erdélyben élek ezért ordával szoktam késziteni !!!!!!!!!

img_5415_resize.jpg

 Sajtos pogácsa

1 kg liszt

50dkg margarin,vagy 40dk zsir

4 dl tejföl

3db tojás

7dkg élesztő

1 dl bor

2 dl tej

sajt

A hozzávalókat összerakjuk : a lisztet+ margarint+sót elmorzsoljuk+a tejfölt+bort+ a felfuttatott élesztőt+2db tojást,és egy jó puha tésztat készítünk.

20 percig hadjuk pihenni,majd kinyújtjuk fél ujjnyi vastagra, majd hajtogatjuk,egyszer a két oldalát, majd a két szélét egymásra, 20percig pihentetjük,ezt még egyszer megimételyük.

Majd kinyújtjuk és pogácsa szaggatóval kiszaggasuk, le kenjük a felvert tojással tetejét meg szorjuk sajttal.

Szép arany sárgára sütjük.

 

img_6397.jpg

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 9
Tegnapi: 5
Heti: 43
Havi: 32
Össz.: 233 428

Látogatottság növelés
Oldal: Kelt tészták
Begonia - © 2008 - 2024 - begonia.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »